Door nieuwe verhuurregels Rotterdamse studenten op straat gezet

Door een strenge verhuur regel, die is ingegaan op 1 juli,  worden diverse Rotterdamse studenten gedwongen hun woning te verlaten. De regel die is ingegaan zorgt ervoor dat voor kamerverhuur van drie of meer personen een vergunning nodig hebben. Met als doel om studenten te verspreiden over de stad. Verder moet het voorkomen dat beleggers van iedere woning een studentenwoning maken. 

Tot september 2022 heeft de gemeente helemaal geen vergunningen meer afgegeven voor kamers met drie of meer wooneenheden. Echter zijn er uitzonderingen gemaakt voor studentenhuizen die voor 1 januari 2020 al bestonden. 

In Amsterdam, Utrecht en Groningen zijn al even bekend met dergelijke verhuurregels. Veel gemeenten hebben deze regel overgenomen vanwege geluidsoverlast vanuit studentenwoningen. 

De grote vraag is nu of het spreiden van studenten wel een oplossing is aangezien er een tekort is aan studentenwoningen. Volgens Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2020 is het weghalen van studenten uit het centrum geen optie. Je moet in beide woongelegenheden blijven investeren en vooral blijven handhaven. Ze geven namelijk leven aan de stad. Een diverse verdeling is gezond, concludeert de organisatie. 

Bron: Stadszaken.nl

19 augustus