3 miljard euro nodig voor Rotterdam om te verduurzamen

De gemeente Rotterdam heeft ruim 3 miljard euro gevraagd aan het Rijk om zo’n 36.000 woningen. Het doel hiervan is om de woningen van mensen, met een kleine beurs, toekomstbestendig te maken. Rotterdam pleit op basis van grootschalig onderzoek tevens voor een landelijk stadsvernieuwingsfonds. 

Wethouder Bas Kurvers geeft aan dat zonder deze investering de kosten erg gaan oplopen en dat het voor sommige Rotterdammers opgaven nog groter wordt. Samen met de bewoners wil de gemeente optrekken om een beroep te doen op de steun van het Rijk. Door de krapte op de woningmarkt is een vitale woningvoorraad nog belangrijker. 

Uit een vitaliteitsonderzoek van de gemeente blijkt dat tienduizend Rotterdamse woningeigenaren in met name de kwetsbare wijken is de stapeling van opgaven onbetaalbaar. Denk hierbij aan funderingsherstel, achterstallig onderhoud, verduurzaming en de overstap op aardgasvrij. 

Het Rijk is door de woningnood ‘te veel toegespitst op nieuwbouw en vergeet in de achteruitkijkspiegel te kijken’. De landelijke steun voor nieuwbouw loopt bijvoorbeeld via de Woningbouwimpuls, waaruit onlangs nog 28 gemeenten 340 miljoen euro kregen voor iets minder dan 45.0000 woningen.

Bron: Gemeente.nu

25 maart 2021