Ook Rotterdam krijgt woonplicht voor nieuwbouwhuizen

De gemeente wil voorkomen dat beleggers huizen voor de neuzen van woningzoekenden worden gekaapt. Daarom krijgt Rotterdam een woonplicht. Dit houdt in dat huizenkopers ook daadwerkelijk in de woning moeten wonen. 

Om de woningmarkt toegankelijker te houden en de prijsstijgingen te drukken, is Rotterdam niet de eerste gemeente die deze maatregel invoert. Amsterdam en Utrecht hebben al een zelfbewoningsplicht ingevoerd. Zeker achttien gemeenten proberen ook op deze wijze speculanten te weren. Behalve grotere plaatsen als Nijmegen, Eindhoven, Amstelveen en Groningen grijpen ook Nieuwkoop, Bergeijk en Bernheze, Druten en Wijchen naar het middel.

De maatregel gaat per direct in voor nieuwbouwprojecten waar nog onderhandelingsruimte is. Dit gaat op voor woningen die op gemeentelijke grond staan en voor gemeentelijk vastgoed waar woningen van gemaakt worden, zoals kluswoningen. 

Voor komende jaren wordt het lastiger voor beleggers. Vanaf 1 januari 2021 gaan ze 8 procent belasting betalen bij de aankoop van een bestaand huis. Momenteel is de overdrachtsbelasting nog 2 procent. Voor starters wordt deze afgeschaft. 

Bron: AD

23 september 2020