Gemeente Rotterdam wil meer en betaalbare studentenkamers

Afgelopen week heeft de gemeente Rotterdam een akkoord gesloten met woningcorporaties, belangenbehartigers en onderwijsinstellingen om studenten te helpen aan een woning. Er moeten sneller kamers beschikbaar komen voor een betaalbaar bedrag.

De partijen hebben afgesproken om zich in te zetten tegen misstanden op de kamermarkt, zoals te hoge huren, discriminatie, achterstallig onderhoud en veiligheid. 

De plannen zijn al vol in gang. Zo is de gemeente al afspraken aan het maken over ontwikkelaars over betaalbare studentenkamers in nieuwbouwprojecten. Ook zijn er verschillende plannen in voorbereiding voor nieuwe wooncomplexen. Aan de Rochussenstraat komen 150 kamers, een nieuwe woontoren op campus Woudestein biedt ruimte aan maximaal 400 studenten. In het Brainpark en aan de Hoofdweg in Prins Alexander komt plek voor respectievelijk 250 en 150 studenten. Ook wordt het bestaande complex De Snor aan de Kralingse Kerklaan uitgebreid.

Momenteel is Rotterdam de tweede studentenstad in Nederland. Er zijn ruim 100.000 studenten die een mbo, hbo of universitaire studie volgen. Een derde daarvan is uitwonend terwijl al jaren de wachtlijst toeneemt. 

Bron: Erasmus magazine

22 juli 2020